Nyitóoldal

Történetünk

Névadónk:
Juhász Zsófia

Küldetés (szakmai munka, célok)

Elhelyezés feltételei, menete

Lakóink alkotásaiból

Hírlevelünk

Hírek,
AKTUÁLIS

Önkéntes szolgálat

Galéria, események

Elérhetőségek

Terveink

 

Az Otthon története

Őrbottyánban 1928 óta végzi áldásos tevékenységét a Református Egyház. Ekkor vásárolta meg dr. Kovács J. István teológiai professzor és felesége, Schulek Irén holland segítséggel a falu határában elterülő Kvassay-birtokot. Egy csodálatos park közepén található tó partján áll a kastély, mely 1957-ig előbb özvegyek, később árvák otthona volt, ahol diakonisszák, hívő egyháztagok gondozták a rászorultakat. 1957-ben az egyház rossz ideológiai nevelése miatt az otthont az oroszok bezáratták. 1960-tól kezdődően otthonunk fő profilja az értelmi fogyatékos és a súlyosan, halmozottan fogyatékos személyek ápolása és gondozása. Intézményünkben jelenleg 177 ellátott él.

1960 óta hatalmas fejlődés jellemzi intézményünket. A kastély nagyon hamar szűkösnek bizonyult a megnövekedett igények miatt. A 60-as években épült fel első gondozási épületünk, ahol 7 osztályon jelenleg 54 ágyban fekvő, súlyosan, halmozottan sérült lakót ápolunk, gondozunk. Lakóink kétharmada epilepsziás beteg is. Ebben az épületben még további 3 osztályon az értelmileg illetve mozgásukban korlátozott lányok és nők laknak, összesen 52-en. Az 1990-es években épült fel a férfiak részlege, ahol 48, többnyire súlyos értelmi fogyatékos fiút és fiatal felnőttet gondozunk. 1999 karácsonyán készült el az első, 2003 januárjában pedig a második intézeti belüli lakóotthonunk, amelyekben 23 középsúlyos értelmi fogyatékos fiatal részére sikerült kialakítanunk lakóotthoni körülményeket.

Intézményünkben az átlagéletkor 34 év. Legfiatalabb lakónk 12 éves, a legidősebb pedig 65 éves.

Az állapotfelmérés szerint elkészült egyéni fejlesztési és foglalkoztatási tervek alapján mindenkit képességei szerint fejlesztenek a gyógypedagógusok, pedagógusok, illetve a képzési kötelezettek iskolába járnak. Az ágyban fekvő lakóink teljes ellátásra szorulnak: etetik, mosdatják, pelenkázzák őket. Akik képesek rá, szívesen segítenek az udvari munkában, a konyhában, a mosodában. Számos lakónk vesz részt különböző foglalkozásokon: agyagozás, tűzzománc készítés, szövés, fonás, varrás, kötés, horgolás, festés, rajzolás, papírmunkák. Rendszeresen foglalkoznak lakóinkkal hitoktatók, lelkigondozók. Konduktorunk asszisztens segítségével a világhírű Pető-módszer alkalmazásával foglalkozik a mozgásukban korlátozott és a súlyosan, halmozottan sérült lakókkal. Rendelkezünk a súlyosan sérült ellátottak fejlesztésére fényterápiás szobával. A számos esetben mellékbetegségként jelentkező asztmatikus és tüdőproblémák enyhítésére sóterápiás helyiséget alakítottunk ki. Az autistákkal képzett szakember foglalkozik.

 

    

Lakóink hétköznapjait az ünnepek teszik fényessé. Minden vasárnap istentiszteleten vehetnek részt, megünnepeljük a születésnapokat. Minden évben nagy várakozással készülünk a farsang, a húsvét, a mikulás és a karácsony megünneplésére.

Ellátottaink rendszeresen részt vesznek kiszállásokon, ahol gyülekezetek meghívásának eleget téve bibliai történetek előadásával, szavalatokkal, bizonyságtétellel, énekléssel szolgálnak. Otthonunk kiemelkedő eseménye az Anyák napja majális. Ezt a napot jeles művészek fellépése, kirakodóvásár, valamint a hozzátartozókkal eltöltött vidám órák, közös játékok teszik felejthetetlenné.

Egész évben - lehetőségeink szerint - lakóink igényeit figyelembe véve különböző szabadidős programokat szervezünk: kirándulások, kulturális programok, színház- cirkuszlátogatás.

A nyári hónapokban nyaralni megyünk: Berekfürdő, Diósviszló, Gara, Golop, Ivánbattyán, Mátraháza, Tiszavárkony, Velencei-tó, Vizsoly stb. várják lakóinkat.

A lakóépületeket szépen gondozott park, sétányok veszik körül, melyek kiválóan alkalmasak a szabadidő hasznos eltöltésére. Sport- játéktevékenységre alkalmas pihenő- és játszóterek kerültek kialakításra, melyek azonban fokozott felújítást, korszerűsítést igényelnek.

Az egészségileg súlyosan károsodott személyek kedvező klimatikus környezetben élhetik mindennapjaikat, az intézményhez tartozó tó nagyban segíti ezt.

 

Emléktáblák a kastélyépület falán